Općina Erdut ugostila je 2. Dane vina i turizma Osječko-baranjske županije

Cjelotjedna manifestacija 2. Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije ove je godine održana na području Općine Erdut. Manifestaciju je službeno otvorio župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić i to u Aljmašu, 25. rujna 2010. godine, istovremeno s otvaranjem 6. Sajma starih zanata i običaja.
2. Dani vina i turizma OBŽ nastavljeni su u utorak, 28. rujna, u prostorijama Erdutske vinarije, gdje je održan okrugli stol na temu vinogradarstva i vinarstva.
Srijedu, 29. rujna, obilježio je jednodnevni posjet Erdutskim vinogradima, obiteljskim vinarijama OPG Jasne Antunović-Turk u Dalju i OPG Zlatka Janečića, seljačkom domaćinstvu Ivice Vasilja u Aljmašu i na kraju posjet Svetištu Gospe od Utočišta. Obilazak je završen kušanjim domaćih ribljih specijaliteta u krčmi Kod Daneta u Aljmašu, uz koje su se kušala kvalitetna zavičajna vina. Vinarije su domaćinski ugostile predstavnike medija, turističkih agencija i organizatora predvođenih Antonijom Sobolom, direktorom županijske Turističke zajednice. Vinograde, podrume, kušaonice vina, ekodomaćinstva posjetili su, u ime organizatora Osječko-baranjske županije, i župan Vladimir Šišljagić, njegov zamjenik Željko Kraljičak i predsjednik Županijske skupštine Zlatko Maksimović, načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić i donačelnik Dragan Vulin, tajnik TZ općine Erdut Darko Barjaktarević, te Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Osječko-baranjske županije.
U četvrtak, 30. rujan 2010. Godine, u dvorištu KZC Milutina Milankovića u Dalju otvorena je izložba fotografija na temu grožđa i vinograda poznatog osječkog fotoreportera Dragutina Olvitza, nakon čega je Đorđe Nesić, direktor KZC Milutina Milankovića, na vrlo zanimljiv način pokazao kako je vino kroz stoljeća utkano u brojna književna djela umjetnika na svim kontinentima. Priču o vinu završila je direktorica Poduzetničko-razvojonog centra Općine Erdut Bojana Orsić prezentacijom projekta Cestama seoskog života do prirode, zdravlja i odmora u Dalju.
U petak, 1. rujna, u prostorijama Osječko-baranjske županije održana je tiskovna konferencija na kojoj se govorilo o aktivnostima koje Županija provodi na poticanju i promoviranju kontinentalnog turizma i njegovanju kulture uzganjanja i proizvodnje vina.
Završna svečanost 2. Dana vina i turizma OBŽ održana je u Erdutu, u poznatom vinogradarskom kraju, s blizu 500 ha pod vinovom lozom. Domaćin je bila Erdutska vinarija poznata po proizvodnji čuvenih vina – erdutska graševina, pinot sivi, traminac, chardonay, zeleni silvanac, rajnski rizling, zweigelt.
Prekrasno subotnje jesenjsko prijepodne u krugu Erdutske vinarije ispunile su pjesme i plesovi KUDa Petefi Šandor iz Dalj Planine, HKUDa Stjepan Penić iz Dalja i HKUDa Branko Herceg iz Erduta, te tamburaški sastav Bećarine iz Osijeka.
U nazočnosti velikog broja vinara , članova udruga i OPGa, dodijeljene su tri velike zlatne diplome, 14 zlatnih diploma, 52 srebrne diplome, četiri brončane diplome, i dva priznanja. Ocjenjivanje vina proveo je Zavod za vinarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, selo i hranu, a na čelu ocjenjivačke komisije bila je ravnateljica Hrvatskog centra za poljoprivredu, selo i hranu mr. Ivana Alpeza.

Posjetiteljima su se obratili pročelnica Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Osječko-baranjske županije, pročelnica Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Draženka Gutzmirtl, Ljiljana Gašparec Kočić, ravnateljica Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo, načenik Općine Erdut Jugoslav Vesić, te župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić

Župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić podijelio je i 3 pehara i to za najbolje ocijenjeno bijelo vino – Traminac, Ledeno vino 2009. koji je dobila tvrtka Misna vina d.o.o.. Najbolje ocijenjeno crno vino je Frankovka Miraz 2008. Tvrtke Freavino d.o.o., a najbolje ocijenjena graševina u 2009. godini je Graševina Belja d.d..

Vinarijama koje su dobile pehare načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić u ime Općine darovao je fotografije grožđa Dragutina Olvitza u skladu sa sortom vina za koju su nagrađene.

Dani vina i turizma 2010.

[nggallery id=20]

Sajam starih običaja i znaata 2010.

[nggallery id=21]

You may also like...

Skip to content