POVELJA LOKALNE SAMOUPRAVE OPĆINI ERDUT

Dana 29.4.2011. Općini Erdut dodijeljeno je priznanje Osječko –baranjske županije. Općini Erdut u vijećnici Osječko – baranjske županije svečano je dodijeljena Povelja lokalne samoupave Osječko – baranjske županije za poticanje i promicanje vrijednosti lokalne zajednice kao temelja razvojnog djelovanja i napretka.

Istog dana dodijeljene su i Zelene povelje Unikomu d.o.o. za ostvarene rezultate u saniranju , zaštiti i održavanju prirodnih vrijednosti i okoliša te razvoju ekološke svijesti , našičkoj Udruzi „Dani slavonske šume“ za razvijanje kulture održivog razvoja te Udruzi djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ iz Belišća za razvijanje svijesti o potrebi zaštite okoliša i života u suglasju s prirodom .

Načelniku Općine Erdut, Jugoslavu Vesiću, Povelju lokalne samouprave uručio je župan osječko – baranjski, Vladimir Šišljagić, koji je tom prigodom istaknuo kako je Općina Edrut svojom organizacijom u gospodarstvu , kulturi, športu te promicanju vrijednosti lokalne samouprave zaslužila posebno priznanje , Povelju lokalne samouprave Osječko – baranjske županije.

Župan osječko-baranjski ,Vladimir Šišljagić  u obrazloženju „Povelje lokalne samouprave“ Osječko-baranjske županije o Općini Erdut govori :

„O  lokalnoj samoupravi uobičajeno govorimo kao o pravu lokalnih zajednica na samoorganiziranje, pravo lokalnih jedinica da u interesu lokalnog pučanstva uređuju i upravljaju bitnim dijelom javnih poslova. Svoje utemeljenje ova definicija pronalazi u Ustavu i nizu međunarodnih dokumenata. Jedna od temeljnih zadaća jedinice lokalne samouprave jest njezino uspješno organiziranje u postizanju osobitih rezultata u stvaranju povoljnih uvjeta razvitka društvenih, komunalnih i drugih djelatnosti od važnosti za njezino područje, podizanju razine standarda življenja i djelovanja te zadovoljavanju lokalnih potreba stanovnika na njezinom području. Ovi elementi su procjenjivani i cijenjeni te osobito isticani u dosadašnjim dodjelama „ Povelje lokalne samouprave“ uspješnim jedinicama lokalne samouprave na području Županije.

No, klica i smisao lokalne samouprave  leži u mogućnosti  stanovništva lokalne zajednice da utječe na bitne uvjete svoga življenja u toj zajednici. Potvrda stvarnosti lokalne samouprave slijedi iz sposobnosti tog stanovništva da ono to stvarno i učini. Stoga uspješnost lokalne samouprave i mjerimo rezultatima koje ona daje . Iskustvo kazuje kako raspoloživi materijalni resursi predstavljaju ograničavajući  faktor u razvoju ,ali presudni utjecaj ima sposobnost stanovništva i izabranog vodstva da u tom nastojanju optimalno aktiviraju sve raspoložive resurse. U tom smislu lokalna samouprava je tek oblik samoorganizacije koji ističe i potvrđuje vrijednosti lokalne zajednice .

Istinitost ove tvrdnje ponajbolje potvrđuje iskustvo Općine Erdut koja različitost prirodnih , materijalnih i ljudskih resursa prepoznaje i koristi kao svoje prednosti. Lokalne inicijative građana, udruga, ustanova i trgovačkih društava pronalaze širok prostor za vlastito potvrđivanje i primjenu, što ovoj sredini daje puninu ljudskog življenja rijetko zabilježenu u manjim lokalnim zajednicama.

Spoj tradicije i novog načina razmišljanja o gospodarstvu usmjerilo ih je u pronalaženje novih pravaca razvoja. Općina na dvije velike europske rijeke s prelijepim turistički atraktivnim krajolikom , bogatstvom zemlje i narodne tradicije svoj put razvoja pronalazi u zajedništvu kojim jača konkurentnost svoje turističke ponude. Vinska cesta povezuje  erdutske vinograde i vinare jednog od najznačajnijih vinogorja ovog dijela Hrvatske. Inicijativom obiteljskog gospodarstva sajam cvijeća i seoskog turizma u Dalj planini izrasta u tradiciju . Tradicionalna je već i smotra konjskih zaprega Slavonije i Baranje u Dalju.Razvojno i promidžbeno razmišljanje nije strano ni srednjoškolcima u proizvodnji pića od jagode, ni daljskim tkaljama u proizvodnji tkanih suvenira. Multikulturalnost i tradicijsko bogatstvo ugrađeno je u turističku ponudu koja omogućava zapošljavanje i boljitak stanovništva ruralnog područja. Jedinstvane aljmaške Žive jaslice dio su ovog mozaika.

Ovu sredinu krasi raznolikost, ali i otvorenost svima koji mogu pridonijeti njezinom razvoju. Svoj interes u zajedničkom djelovanju ovdje uz stalno nastanjene pronalaze i brojni vikendaši, njima se nerjetko pridružuju i turisti i hodočasnici, a uz domaće snage ovdje djeluju i organizacije i stručnjaci s drugih područja. Zahvaljujući njima, moguće je govoriti o učećoj sredini . Brojne su radionice i drugi oblici osposobljavanja nositelja takvog razvoja.

Upravo stoga i Općina gradi poluge upravljanja vlastitim razvojem. Poduzetničko- razvojni centar Općine Erdut , kao svojevrsna razvojna agencija koja se rijetko sreće u manjim jedinicama , promicatelj je novih usmjerenja izraženih razvojnim projektima financiranim sredstvima za kojima se traga u nacionalnim i međunarodnim izvorima financiranja. Zahvaljujući ovakvom pristupu Općina Erdut se može podičiti ostvarenim projektima sanacije divlje deponije i divljih odlagališta, ekološkim zelenim otocima, izgradnjom spojnog cjevovoda  tzv.  Erdutskog  prstena  , obnovom prometne signalizacije u Dalju , početkom izgradnje poduzetničkih zona, obnovom rodne kuće svjetski poznatog znanstvenika Milutina Milankovića kao drušvtenim centrom te nizom drugih projekata u pripremi ili u fazi evaluacije.

Vrijednost svakog sustava, pa tako i sustava lokalne samouprave , izražava se prije svega u rezultatima koje daje. U ovom vremenu gospodarske i društvene stagnacije koje sputavaju razvojne polete i velike poduhvate, ova sredina shvaća kao tek poticanjem i širenjem prostora za lokalne inicijative i inovativnim pristupom razvoju moguće nadvladati negativne trendove i otvoriti put razvoju koji podrazumijeva boljitak u životu svakoga čovjeka. U ovome Općina Erdut polučuje rezultate koji se ističu kao poučan primjer koji vrijedi nagraditi. Upravo stoga, Osječko – baranjska županija dodjeljuje svoju „Povelju lokalne samouprave“ Općini Erdut za poticanje i promicanje vrijednosti lokalne zajednice kao temelja razvojnog djelovanja i napretka. „

Galerija slika

[nggallery id=25]

Ružica Šimon

Osoba na stručnom osposobljavanju

You may also like...

Skip to content