SPECIJALIZIRANI TRENINZI ZA TURISTIČKE RADNIKE ZA RAD SA SLIJEPIM I SLABOVIDNIM OSOBAMA

Projekt “VISITUS – obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe”, sufinancira se iz prekograničnog programa “Interreg IPA CBC Croatia – Serbia” i provodi se od 15/06/2017 do 14/02/2019. godine. Ukupna vrijednost projekta 353.048,15 eura. Vodeći partner na projektu je grad Sombor, a partneri na projektu su Općina Erdut i Institut ekonomskih znanosti iz Beograda.

Kako bi se stvorili preduvjeti za realizaciju promo tura za slijepe i slabovidne osobe, 25.10.2018. organizirani su specijalizirani treninzi za turističke djelatnike u Kulturnom centru Milutin Milanković u Dalju.

Treninzi su  obuhvatili dva modula. Prvi modul – „Turizam pristupačan svima“ održan je pod vodstvom Varje Guttert (PP Kopački rit- turistički vodič) i obuhvatio je teme socijalnog turizma i trenutnih trendova turističkih usluga u socijalnom turizmu, odnosa turističkih djelatnika sa slijepim i slabovidnim osobama i analizu mogućnosti razvoja socijalnog turizma u Osječko-baranjskoj županiji i općini Erdut. Kroz drugi modul – „Iskustva i primjeri iz prakse“, sudionici su usvojili znanja o kretanju sa slijepom osobom sa štapom uz vodiča, na koji način se  treba pristupiti slijepoj i slabovidnoj osobi u ugostiteljskim objektima i svakodnevnom životu, te na koji način ih animirati. Modul je proveo Ivan Ćavar, predsjednik udruge slijepih i slabovidnih Vukovarsko-srijemske županije, koji je posebno istakao važnost označavanja turističkih informacija na Braillevom pismu.

 

Kada je riječ o socijalnom turizmu važno je naglasiti da razvoj socijalnog turizma može rezultirati brojnim koristima kako za korisnike turističkih proizvoda i usluga s područja socijalnog turizma tako i za receptivna područja – turističke destinacije i djelatnike u turizmu koji pružaju ovu vrstu turističkih proizvoda i usluga.

Neke od glavnih koristi za korisnike turističkih proizvoda i usluga s područja socijalnog turizma uključuju mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u turističkim aktivnostima i ostvarenje temeljnog ljudskog prava na odmor i razonodu, bijeg od stresa svakodnevice, poboljšanje sveukupne kvalitete života, razvoj osobnosti, upoznavanje novih kultura i običaja, mogućnosti za učenje te duhovni rast i razvoj i povećanje društvene interakcije i socijalne uključenosti, zaključak je održanih treninga.

 

Za više informacija o projektu možete posjetiti Facebook stranicu projektaVISITUS turistička ponuda za slijepe i slabovidne osobe“.

You may also like...

Skip to content