Projekt Zelene staze Dunava i Drave osvjetlao obraz istočne Hrvatske na Međunarodnom sajmu putovanja, turizma i kampiranja u Essenu

Grad Belišće i Općina Erdut potencijalnim njemačkim turistima predstavili sve mogućnosti kampiranja, biciklizma i vinskih ruta

Brojni posjetitelji u potrazi za novim primjerima avanturističkog turizma došli su na svoje kada su ugledali štand projekta Zelene staze Dunava i Drave na Međunarodnom sajmu putovanja, turizma i kampiranja u njemačkom gradu Essenu. Naime, ovaj projekt Grada Belišća i Općine Erdut čvrsto je zauzeo svoje mjesto među gotovo 1.000 drugih izlagača, s kojima je pokušao zadobiti pažnju preko 60.000 posjetitelja, koji su kroz pet dana posjetili sajam. Budući da je sajam najviše orijentiran oko kampiranja i biciklizma, uz neizostavnu gastronomsku i enološku ponudu, Zelene staze su se ondje savršeno uklopile i privukle mnoštvo posjetitelja koji su prepoznali sav potencijal područja uz Dunav i Dravu.

Foto 1: Partnerski tim projekta Zelene staze Dunava i Drave ispred štanda na Međunarodnom sajmu putovanja, turizma i kampiranja u Essenu

„Što točno obuhvaća područje zelenih staza u istočnoj Hrvatskoj i zašto one mogu biti zanimljive svim avanturistima, ali i onima manje hrabrima koji više žele uživati u ukusnoj kapljici vina ili rakije, otkrili smo posjetiteljima našeg štanda. Pošto većina njemačkih turista Hrvatsku povezuje samo s jadranskom obalom, mi smo im dokazali kako u Slavoniji i Baranji itekako mogu pronaći ponešto za sebe, a ako ih već nismo uspjeli pridobiti brojnim brošurama i raznovrsnim promotivnim materijalima iz projekta, hrana i piće naših domaćih proizvođača do kraja ih je oduševila“, objašnjava Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća, koja je na tečnom njemačkom jeziku svim zainteresiranim posjetiteljima dočarala što ih čeka u srcu istočne Hrvatske.

„Brojni turisti iz Njemačke već su nam sada obećali kako će svakako uskoro posjetiti karakteristično područje uz Dunav i Dravu. Pritom smo ostvarili kontakte i s različitim turoperaterima i ostalim ponuđačima turističkih usluga, dok smo naposljetku dobili i konkretne ponude za nastupe na sličnim turističkim sajmovima koji spajaju avanturu s ukusnom hranom i pićem. Naime, biciklizam, hodanje i kampiranje u području Regionalnog parka Mura-Drava, ekološke mreže Natura 2000, pokraj ponude u erdutskog vinogorja i krajobraza, čine jednu zaokruženu cjelinu u koju se naš projekt uklapa s težnjom za povećanje turističke privlačnosti i povećanja bioraznolikosti uz Dunav i Dravu“, rekla je Ljerka Vučković, još jednom podsjećajući na glavne ciljeve projekta. Tako se planira izgradnja Centra za posjetitelje i hostela u Belišću, uređenje ekološko-edukativne staze, odnosne šetnice od hostela do odmorišta „Drava“ u Bistrincima u dužini od 2,3 kilometra, uređenje odmorišta, te uređenje kajakaškog veslališta (bazena) Matija Ljubek. S druge strane, na području Općine Erdut izgradit će se ekološko-edukacijska staza “Porić” od Erduta do Aljmaša u dužini 12 km, te će se provesti brojne promotivne aktivnosti.

Dobrosusjedski odnosi, specifični za istočnu Hrvatsku, demonstrirani su i na sajmu u Essenu, gdje, pokraj posjetitelja, niti izlagači nisu skidali osmijeh s lica pri pogledu na štand Zelenih staza Dunava i Drave. „Zasigurno ćemo osmisliti novu rutu kroz Slavoniju i Baranju za naše kampere kako bismo se iz prve ruke uvjerili u sve ljepote ovoga područja, koje očito obiluje odličnim suhomesnatim proizvodima, rakijom, vinom, ali i simpatičnim ljudima“, rekao je predstavnik susjednog štanda, uvjeren da će njegovi klijenti-kamperi itekako uživati u istočnoj Hrvatskoj.

Uz Općinu Erdut koja je nositelj projekta, na sajmu su sudjelovali i predstavnici partnerskih organizacija u projektu: Grada Belišća i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Osim navedenih organizacija u projektu sudjeluju i Turistička zajednica grada Belišća, Turistička zajednica općine Erdut, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije i Kajak kanu klub Aljmaš.

Zelene staze Dunava i Drave nastavljaju svoju međunarodnu promociju sredinom ožujka u Zagrebu, na turističkom sajmu Place2Go, netom nakon čega slijedi jedan od najvećih svjetskih turističkih sajmova – MITT u Moskvi, dok će cijeli projekt zadnju promociju na svjetskoj sceni doživjeti u kolovozu u Engleskom Rutlandu.

O projektu Zelene staze Dunava i Drave

Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta Zelene staze Dunava i Drave iznosi 13,163.900 kuna, od čega intenzitet potpore iznosi 84,43 posto ili 11,114.350 kuna. Projekt je financirala Europska unija iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Traje od 23. siječnja 2017. do 30. rujna 2020. godine.

Foto 2: Veliko zanimanje izazvao je štand Zelenih staza Dunava i Drave

Foto 3: Ostvareni su kontakti s turističkim djelatnicima, potencijalnim partnerima, potencijalnim posjetiteljima i djelatnicima u sektoru turizma iz Njemačke

Foto 4: Projektni partneri dva su dana odgovarali na pitanja o projektnom području, projektnim aktivnostima i aktivno radili na promociji turističkih kapaciteta Grada Belišća, Općine Erdut, Drave i Dunava.

You may also like...

Skip to content