SVEMIRSKA SOBA DOBILA NOVI MODEL ZEMLJE I SUNCA

U Dalju obilježena 135. godišnjica rođenja Milutina Milankovića

U Dalju obilježena 135. godišnjica rođenja Milutina Milankovića

Znanstenim skupom u Kulturno-znanstvenom centru Milutin Milanković u Dalju, pod nazivom Milankovićevi ciklusi, obilježena je 135. godišnjica rođenja tog jednog od najuglednijih svjetskih znanstvenika iz Hrvatske.Ravnatelj KZC-a Đorđe Nešić, kaže kako su postavili treći model Zemlje i Sunca u Svemirsku sobu u kojoj trodimenzionalno ilustriraju Milankovićeve cikluse, odnosno teoriju klime koja se dokazano mijenja zbog svemirskih zakona.

Svjetski poznati matematičar, fizičar, klimatolog i astrolog zadivio je znanstvenu javnost svojim izračunima ledenih doba. Nakon pet godina proučavanja njegovih izračuna u vodama oceana, NASA je 1976. godine potvrdila njegove izračune rađene samo šiberom i olovkom na papiru – kaže Nešić.

Predstavljen je međunarodni projekt Enciklopedija Marsa, planeta za kojeg je Milanković prvi izračunao klimu i temperaturu. Aleksandar Petrović, autor sva tri unikatna postavljena modela, govorio je o Milankovićevom značaju uopće i o utjecaju klime na opstanak.

U čast Milankovića nazvani su krateri na Mjesecu i Marsu, jedan asteroid i medalja za klimatologoju Euroske geofizičke unije pa je u Dalju postavljena izložba o njegovom znastvenom radu kao dio kampanje za uvrštenje Milutina Milankovića u školske udžbenike u Hrvatskoj, za što su od ministra znanosti dobili obećanje da će biti već od ove jeseni.

Izložbu je postavio Saša Šimpraga koji je izvijestio da je pokrenuta inicijativa da i u Osijeku jedna javna površina nosi Milankovićevo ime.

Fedor Mesinger, član Svjetske meteorološke organizacije, govorio je o globanoj klimi.

Načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić kazao je da već godinama ulažu u opremanje KZC-a, svarajući kroz njega daljski brend kako znanstveni tako i turistički.

Svečanost obilježavanja obljetnice nastavlja se 4. lipnja, u 19 sati, u Domu kulture u Dalju biografskom glazbenom dramom “Milanković”, Teatra Madlenianum iz Zemuna.

You may also like...

Skip to content