U općini Erdut promijenjeno svih 1.350 LED-ica za 3,6 milijuna kuna

Općina Erdut odradila je veliki projekt modernizacije rasvjete – izvijestio je na konferenciji načelnik Jugoslav Vesić sa suradnicima – donačelnikom Davidom Sušcem i direktoricom Čvorkovca Anđelkom Tomašević. Riječ je, pojasnio je Vesić, o projektu “Modernizacija javne rasvjete primjenom mjere energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja putem energetske usluge” u kojem je Općine Erdut odradila u suradnji s tvrtkama ELOS d.o.o. Solin i Parangal d.o.o. Osijek.
U sklopu projekta, kojemu je cilj rekonstrukcijom doprinijeti uštedi električne energije i učinkovitom upravljanju javnom rasvjetom u skladu sa primjenom EU normi, ukupno je zamijenjeno 1.350 lampi novim LED lampama. Pri kraju sm ovog projekta vrijednog više od 3,6 milijuna kuna. Tvrtka Elos je isfinancirala investiciju, mi smo potpisali ugovore pa će se kroz određenu uštedu, odnosno kroz smanjenje plaćanja energiju mi ćemo kroz izvjesno vrijeme ta sredstva namiriti. Nakon toga će kompletna javna rasvjeta na području cijele općine Erdut biti u našem vlasništvu.

Posao je brzo i kvalitetno napravljen, modernizirana je rasvjeta s dugogodišnjom garancijom pa ne bi trebalo biti problema ni u održavanju, a ni u potrošnji jer su nova rasvjetna tijela visokoučinkovita.

kazao je Jugoslav Vesić.

Riječ je o vrlo visokokvalitetnoj opremi na svjetskoj razini, u skladu su EU normama i vrlo brzo će se isplatiti. “Mi smo na neki način pioniri jer smo među prvima ušli u ovakav projekt i smatram da i ostale moje kolege mogu doći kod nas i da se uvjere u kvalitetu rasvjete i onda se eventualno odluče da uđu u modele financiranja renoviranja rasvjete. Ulaganja su nula kuna s početkom a kroz naknadu i uštedu plaća se rasvjeta kroz određeni broj godina.

poručio je načelnik Vesić.

Prezentaciji i konverenciji su nazočili Zoran Samardžić iz Elosa koji je bio ugovaratelj posla i isporučio LED-ice, Zdravko Banjan, direktor Parangala i dugogodišnji partner koji radi na održavanju javne rasvjete u općini Erdut, te Zlatko Galić iz Novoluxa koji je nadzirao ovaj projekt. Uštede su, kako se moglo čuti, oko 70 posto. “Oko 300.000 kuna je u pitanju električne energije i nešto malo ispod 200.000 kuna je održavanje što znači oko 500.000 kuna na razini jedne godine”, kazao je Samardžić.

You may also like...

Skip to content