3. ŽIVE JASLICE U ALJMAŠU

Aljmaš, poznato marijansko svetište na istoku Hrvatske, treću godinu za redom, u vrijeme Božića, poprima izgled Betlehema, malog mjesta u Palestini gdje je rođen Isus.

Ove je godine, uz podršku Općine Erdut i Turističke zajednice Općine Erdut, Kulturno umjetničko društvo ‘Aljmaš’ preuzelo organizaciju i provedbu projekta „Žive jaslice“, trodnevnog zbivanja koje će se održati:

  • u četvrtak, 24. prosinca 2009. godine, na Badnjak, od 21,30 do 23.30 sata,
  • u nedjelju, 26. prosinca 2009. godine, na blagdan Svete obitelji i Svetog Stjepana od 16 do 18 sati,
  • u srijedu, 06. siječnja 2010. godine, na blagdan Bogojavljenja – Sveta tri kralja, od 16 do 18 sati.

Ovogodišnja postava Živih jaslica bit će u ozračju antičkoga Betlehema, oslikanog originalnim kulisama, te prikazanog kostimima antičkih Židova, Grka i Rimljana koji su u to vrijeme živjeli u mjestu.

Betlehem će biti postavljen na novom mjestu u Aljmašu – na nogometnom igralištu na ulasku u mjesto, preko puta Kalvarije.

Na badnju večer, od 21 sat i 30 minuta, mještani Aljmaša prikazat će kako Sveta obitelj dolazi do štalice u kojoj je rođena beba Isus.

Članice Udruge Jasprečanke glumit će grčku obitelj koja će izrađivati vunena tkanja, članice Udruge Dora prikazat će židovsku obitelj koja će izrađivati tapiseriju, članovi KUDa Aljmaš bit će smješteni u gostioni i prikazati pripadnike različitih naroda koji su u to vrijeme živjeli u Betlehemu. Prikaz Betlehema sadržavat će i kulise židovskoga hrama, te tržnicu na kojoj će se moći kupiti rukotvorine udruga, mještana i OPGa u Aljmašu. Betlehem će biti osvijetljen samo živom vatrom, bakljama i fenjerima, a ako posjetiteljima pristupe prosjaci, to će biti članovi KUDa Aljmaš koji će na taj način prikupljati pomoć za rad KUDa Aljmaš.

KUD Aljmaš, koji je osmislio i provodi manifestaciju Žive jaslice, pokrovitelji Općina Erdut i Turistička zajednica Općine Erdut, te župnik Ante Markić iz župe Gospe od Utočišta, pozivaju vas da doživite badnju večer i blagdan Sv. Stjepana u vatrom obasjanom betlehemskom selu u Aljmašu!

Srdačno,

Jugoslav Vesić

Načelnik Općine Erdut

You may also like...

Skip to content