Bjelobrdski jahači razveselili suseljane

OŽIVJELI SIJEČANJSKU TRADICIJU

Mještani Bijelog Brda oživjeli su ponovno tradiciju i već pomalo zaboravljene običaje uz pomoć članova nedavno osnovane Konjogojske udruge Drava Bijelo Brdo. Selom je, naime, drugog dana pravoslavnog Božića prolazila kolona konja i konjske zaprege s pjevačima i sviračima.

Veselo smo društvo nesvakidašnjih gostiju zatekli u dvorištu Slobodana i Bojke Nedić koji su ih kao dobri domaćini bogato počastili. Stevan Borić, član Upravnog odbora Konjogojske udruge i Branislav Švabić, predsjednik bjelobrdske Drave kojoj je cilj njegovanje starih narodnih običaja tog kraja, kaže kako su radosni jer su uspjeli pokrenuti ponovno tu manifestaciju veselja u kojoj, poput njihovih predaka, prvih dana siječnja obilaze svoje sumještane.

– Već smo pomalo bili zaboravili na tu tradiciju. Dugo u selu nije bila organizirana takva povorka. Zadovoljni smo što u selu ima dosta domaćih konjogojaca i što smo i tu djelatnost spasili od nestanka, a pridružili su nam se mnogi vlasnici konja i iz ostalih slavonskih sela. Običaj je da konjanici zastanu pokraj svake otvorene kapije jer je to znak da nas domaćin želi ugostiti u svojoj kući. Obišli smo nekoliko desetaka kuća, a konjska povorka sa seljačkim kolima i čestitarima mnoge je naše sumještane ugodno iznenadila, ispričao nam je Borić.

Kako običaji nalažu, gazdi se čestitao Božić, a konjanici su prikazali i jahačke vještine pa se po dvorištu jahalo i stojeći na konjskom sedlu…. Kako se čini, kući se povorka jahača i čestitara vratila “malo veselija” nego inače jer valjalo je, u svakoj kući, kušati obilje domaćih specijaliteta. Domaćini su se nadmetali u ponudi, pred čestitare iznosili su redom najslasnije slavonske specijalitete, kolače, domaće vino, rakijicu, od “jake” do one koja navodno “uopće ne hvata”, kuhano vino…

No, narodno veselje u Bijelom Brdu nije završilo obilaskom sela. Nakon timarenja konja, zabava se nastavila do dugo u noć u društvenom domu na druženju i zajedničkoj večeri sudionika s njihovim prijateljima i gostima.

You may also like...

Skip to content