Fondacija za ljepšu budućnost dala stipendije budućim milankovićima

Fondacija za ljepšu budućnost

U povodu 54. godine od smrti svjetskog znanstvenika iz Dalja Milutina Milankovića, ovo je mjesto posjetio Jovo V. Lojanica, predsjednik Upravnog odbora i osnivač dobrotvornog društva – Fondacije za ljepšu budućnost “Jovo V. Lojanica”, iz Beograda, koja će godinu dana stipendirati petero najboljih učenika Srednje škole Dalj.

Fondacija provodi tri osnovna projekta: poticanje i pomoć izuzetno darovitim pojedincima u učenju stranih jezika, te izučavanje drugih kultura kako bi uspješno primijenili naučene modele u svojim sredinama; očuvanje i unaprjeđenje životne sredine i svih prirodnih resursa na planetu, te razvoj tolerancije, razumijevanja i ljubavi među vjerama i narodima. Lojanica je rekao kako je njegova vizija kod osnivanja Fondacije bila dostojanstven život svih stanovnika planeta, sa svih kontinenata i svih regija jednako.

Za dodjelu stipendija bilo je važno da učenici imaju odličan uspjeh u školi i izvanškolskim aktivnostima, te uzorno vladanje, ali moraju biti i odraz nacionalne zastupljenosti, te 50 posto izabranih mora biti ženskog spola.

1-2 Lojanica s učenicima, roditeljima, predstavicima lokalne vlasti i ostalim domaćinima

Tako su, prema izboru ravnatelja škole, Nastavničkog vijeća i učenika, stipendisti postali učenici Tomislav Mojziš, Tanja Kovačević, Nandor Bujak, Dejana Lazić i Tomislav Lučić, koji će do kraja ove školske godine primati stipendiju. Nakon posjete školi, pristupilo se potpisivanju ugovora o stipendiranju s učenicima u općinskoj vijećnici. “Nagrađeni ste ne samo zato što ste dobri učenici, nego zato što od vas očekujemo da ćete sutra biti i dva puta bolji. Mi smo tu da vam pomognemo krenuti pravim putem, pa ako među vama i vašim kolegama i ne bude neki novi Milanković, ništa nije bilo uzalud, jer ovo je način da motiviramo mlade kako bi shvatili što je u životu važno”, poručio je učenicima Lojanica. Ravnatelj Rajko Lukić zahvalio je rekavši kako je malo onih koji žele iskreno pomoći, posebice mladima. “Siguran sam da ćemo trudom opravdati povjerenje i nastaviti uspješnu suradnju”, kazao je Lukić. Načelnik Općine Jugoslav Vesić, zahvalio je što je Fondacija upravo njihovu općinu izabrala za suradnju na svojim projektima. “Otvoreni smo i spremni za suradnju i ponosimo se što ćemo kao sudionici aktivnosti dati svoj maksimalni doprinos u ostvarenju svijetle i humane vizije Fondacije”, rekao je Vesić.

SADNICE DRVEĆA NA DAR

U okviru projekta, “Sadnje ukrasnog i rodnog drveća“, Lojanica namjerava darivati sadnice svim ustanovama, crkvenim zajednicama i udrugama na području općine, koje bi ih posadile na primjerenim mjestima. Međutim, zbog loših vremenskih prilika, realizacija ove aktivnosti odgođena je za rano proljeće.

You may also like...

Leave a Reply

Skip to content