Fondacija za ljepšu budućnost dala stipendije budućim milankovićima

Fondacija za ljepšu budućnost

U povodu 54. godine od smrti svjetskog znanstvenika iz Dalja Milutina Milankovića, ovo je mjesto posjetio Jovo V. Lojanica, predsjednik Upravnog odbora i osnivač dobrotvornog društva – Fondacije za ljepšu budućnost “Jovo V. Lojanica”, iz Beograda, koja će godinu dana stipendirati petero najboljih učenika Srednje škole Dalj.

Fondacija provodi tri osnovna projekta: poticanje i pomoć izuzetno darovitim pojedincima u učenju stranih jezika, te izučavanje drugih kultura kako bi uspješno primijenili naučene modele u svojim sredinama; očuvanje i unaprjeđenje životne sredine i svih prirodnih resursa na planetu, te razvoj tolerancije, razumijevanja i ljubavi među vjerama i narodima. Lojanica je rekao kako je njegova vizija kod osnivanja Fondacije bila dostojanstven život svih stanovnika planeta, sa svih kontinenata i svih regija jednako.

Za dodjelu stipendija bilo je važno da učenici imaju odličan uspjeh u školi i izvanškolskim aktivnostima, te uzorno vladanje, ali moraju biti i odraz nacionalne zastupljenosti, te 50 posto izabranih mora biti ženskog spola.

1-2 Lojanica s učenicima, roditeljima, predstavicima lokalne vlasti i ostalim domaćinima

Tako su, prema izboru ravnatelja škole, Nastavničkog vijeća i učenika, stipendisti postali učenici Tomislav Mojziš, Tanja Kovačević, Nandor Bujak, Dejana Lazić i Tomislav Lučić, koji će do kraja ove školske godine primati stipendiju. Nakon posjete školi, pristupilo se potpisivanju ugovora o stipendiranju s učenicima u općinskoj vijećnici. “Nagrađeni ste ne samo zato što ste dobri učenici, nego zato što od vas očekujemo da ćete sutra biti i dva puta bolji. Mi smo tu da vam pomognemo krenuti pravim putem, pa ako među vama i vašim kolegama i ne bude neki novi Milanković, ništa nije bilo uzalud, jer ovo je način da motiviramo mlade kako bi shvatili što je u životu važno”, poručio je učenicima Lojanica. Ravnatelj Rajko Lukić zahvalio je rekavši kako je malo onih koji žele iskreno pomoći, posebice mladima. “Siguran sam da ćemo trudom opravdati povjerenje i nastaviti uspješnu suradnju”, kazao je Lukić. Načelnik Općine Jugoslav Vesić, zahvalio je što je Fondacija upravo njihovu općinu izabrala za suradnju na svojim projektima. “Otvoreni smo i spremni za suradnju i ponosimo se što ćemo kao sudionici aktivnosti dati svoj maksimalni doprinos u ostvarenju svijetle i humane vizije Fondacije”, rekao je Vesić.

SADNICE DRVEĆA NA DAR

U okviru projekta, “Sadnje ukrasnog i rodnog drveća“, Lojanica namjerava darivati sadnice svim ustanovama, crkvenim zajednicama i udrugama na području općine, koje bi ih posadile na primjerenim mjestima. Međutim, zbog loših vremenskih prilika, realizacija ove aktivnosti odgođena je za rano proljeće.

You may also like...

Skip to content