DALJ KAO ZNANSTVENI I TURISTIČKI CENTAR

Dalj će očito, sudeći prema planovima i investicijama Općine Erdut u Kulturno-znanstveni centar Milutin Milanković, postati središte ovog dijela Hrvatske za astrologe, klimatologe i ine znanstvenike iz područja fizike, matematike…

Podsjetimo, KZC se nalazi u rodnoj kući Milutina Milankovića, svjetski priznatog znanstvenika koji se između ostalog bavio fizikom, klimom, kako na Zemlji tako i na drugim nebeskim tijelima, astronomijom, ciklusima ledenih doba…

U tom se centru nalaze brojni materijali o radu tog rođenog Daljca u čiju su čast dali ime jednom krateru na Marsu i jednom planetoidu.Koraci se prema tom cilju godinama sustavno odrađuju, kaže načelnik Općine Jugoslav Vesić koji kroz KZC nastoji stvoriti brend rodnog kraja, ali i samog imena Milutina Milankovića kako znanstveni tako i turistički. “Kako bi ljudima u Hrvatskoj i široj regiji približili lik i djelo našeg sumještanina koji se rodio u Dalju prije 135 godina, Općina sustavno ulaže u opremanje KZC-a i Svemirske sobe svake godine određenim modelima planeta i ciklusa kojima se Milanković bavio i proračunavao. Upravo je postavljen i treći model Zemljine revolucije, a koristit će ga mnogi znanstvenici koji dolaze u Dalj izučavati i raspravljati o astonomiji i drugim znanostima. Riječ je o modelima koji su unikatni. Stoga su u planu nove ideje za ovaj objekt koji je jedinstveni takav centar u svijetu s tematikom koja se bavi klimatskim promjenama – kaže Vesić.

Stoga je održan u Dalju prije nekoliko dana skup znanstvenika na kojem je Đorđe Nešić, ravnatelj KZC-a, izvijestio sudionike o inicijativi i planovima prema kojima bi Dalj postao planetarij u kojem bi na različitim lokacijama bili postavljeni modeli planeta Sunčevog sustava, a za sam objekt se želi iskoristiti potkrovlje u kojem će biti postavljen teleskop za promatranje nebeskih tijela, a iskoristila bi se prilika da se do potkrovlja postavi i panoramski lift kako bi svim osobama bio omogućen pristup teleskopu s mogućnošću okretanja za 360 stupnjeva, ali i pogled na prekrasni daljski pejzaž i obližnji Dunav. Mogla se čuti i ideja da bi se dio potkrovlja iskoristio za potrebnu opremu, ali i za jednu do dvije smještajne jedinice za goste koji dolaze na znanstvene skupove u Milankovićevu rodnu kuću. Sve bi to trebalo pridonijeti i da se svjetski priznati znanstvenik konačno uvrsti u školske udžbenike kako bi mladi učili i o Milankovićevu velikom doprinosu svjetskoj znanosti.

O MILANKOVIĆU NAPISANA BIOGRAFSKA GLAZBENA DRAMA

Milutin Milanković rođen je u Dalju 28. svibnja 1879., bio je građevinski inženjer, klimatolog, astronom, osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Sveučilištu u Beogradu i svjetski cijenjen znanstvenik. Poznat je po teoriji ledenih doba, koja povezuje varijacije Zemljine orbite i dugoročne klimatske promjene. Ta je teorija poznata pod imenom Milankovićevi ciklusi. U sklopu proslave 135. godišnjice Milankovićeva rođenja teatar Madlenianum iz Zemuna prikazat će biografsku glazbenu dramu “Milanković” 4. lipnja, srijeda, u Domu kulture u Dalju u 19 sati. Ulaz je slobodan.

You may also like...

Skip to content