DALJSKO VODOCRPILIŠTE – Do kraja godine riješit ćemo problem s arsenom

Mještani Dalja, očekuje se, pit će uskoro ponovno svoju vodu. Trenutno su priključeni na osječku vodu preko Reginalnog vodoopskrbnog sustava Osijek, koji je nedavno simbolično otvoren kada je u Aljmašu prezentiran cijeli taj projekt, a u sklopu kojeg su tamo sagrađeni vodosprema i nadzorni upravljački sustav koji omogućuje potreban pritisak vode u cjevovodima kako bi naselja u Planini na tom potezu prema Erdutu imala sigurnu isporuku dostatnih količina vode.

Načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić slaže se da je, kako ističu ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda Osijek Ivan Jukić, ovom investicijom poboljšana vodoopskrba na cijelom općinskom prostoru.

– Vrlo sam zadovoljan investicijom koja na području općine Erdut iznosi gotovo 23 milijuna kuna, kada se uzme u obzir i vrijednost radova u planiranoj završnoj fazi na vodocrpilištu u Dalju koju je najavio direktor Đurković. Riječ je rekonstrukciji uređaja za kondicioniranje vode na daljskom vodocrpilištu s uklanjanjem arsena, što će omogućiti zdraviju, odnosno posve pitku vodu u skladu s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Investicija je to od pet milijuna kuna i time ćemo u konačnici završiti priču vezanu uz vodoopskrbu područja općine Erdut – pojašnjava Vesić ocjenjujući upravo dovršenu investiciju odlično ispregovaranom s obzirom na to da je velik dio novca iz EU-a, uz naravno sudjelovanje same općine u manjem dijelu.

Direktorica komunalnog poduzeća Čvorkovac vodne usluge Anđelka Tomašević kaže kako su na osječku vodu bili priključeni jer se moralo “raskopati” daljsko vodocrpilište, a nakon vraćanja na svoj stari izvor na vodocrpilištu će se uvesti treći stupanj filtracije vode koja će teći daljskim cijevima. Ministar Ćorić cijeni kako je uspješno završen RVS projekt na cijelom prostoru.

– Drago mi je da stanovnici imaju adekvatan priključak na sustav javne vodoopskrbe, što je pretpostavka za kvalitetan život i očekujem da će svi skupa biti agilni i u nastavku projekta kao što su bili do sada –

poručio je ministar Ćorić, a na ulaganjima je Hrvatskim vodama i Vodovodu i jedinicama lokalnih samouprave čestitao i dožupan osječko-baranjski Petar Lagator.

– Nemamo mi nekakvo alarmatno stanje što se tiče arsena na području općine Erdut. Naime, maksimalno dopuštena razina arsena od kada smo ušli u EU se smanjila. Naša se voda ništa nije promijenila, jedino je dopušetna razina smanjena, mi imamo malo prekoračenje i evo uz pomoć europskih fondova i Hrvatskih voda i našeg komunalnog poduzeća Čvorkovac završavamo i tu priču. Jako je važno imati vodovod u svom vlasništvu, to nosi i prednosti i obveze kada možete tom infrastrukturom raspolagati. Međutim, na razini države se spajaju, mi ćemo vrlo brzo postati jedan regionalni vodovod, mislim da ćemo do kraja godine prijeći u regionalni vodovod, odnosno u Vodovod Osijek, a nakon toga će biti i drugih spajanja, na razini županije ili više županija. Trudit ćemo se da svi ovi ljudi koji su do sada radili u vodovodu ostanu kako bi mogli brže intervenirati i otklanjati kvarove. Veliki je to posao i velika obveza, ali isto tako je i ekipa uhodana koja radi godinama na ovom poslu i mislim da ćemo to sve uspješno posložiti –

kaže Vesić.

You may also like...

Skip to content