Dani trešanja Erdut

Dani trešanja

Pjevalo se i plesalo, a birala se i najljepša djevojka i najveći bećar…

ERDUT – U selu u kojem svaka kuća ima bar jednu trešnju u dvorištu i vinogradu održana je smotra folklora i trešnjijada “Dani trešanja”, tradicionalna manifestacija koja njeguje narodne običaje te multikulturalne sredine, a svečano ju je jučer otvorio osječko-baranjski župan, dr. Vladimir Šišljagić, koji inače podupire rad organizatora smotre tamošnjeg HKUD-a Branko Herceg.

Domaćini su organizirali bogat program uz gastro i drugu ponudu OPG-a s područja općine Erdut, kolače od trešanja i druge domaćinske uratke od tog voća.

Župan je posadio mladicu trešnje ispred erdutskog doma

Župan je posadio mladicu trešnje ispred erdutskog doma, a Ivana iz HKUD-a najavila je da će na jesen i oni posaditi još nekoliko mladica. Župan je istaknuo kako potiče ovakve manifestacije koje pridosnose razvoju kontinentalnog turizma u kojima županija jako napreduje i prva je po rastu u Hrvatskoj – počevši od ponude vinogradara i vinara, gastroponude, seoskog turizma, nove luke u Batini, Aljmašu… i drugih brojnih projekata i to ne samo u ovom dijelu nego i u ostatku županije, gdje se gotovo podržava svaka aktivnost koja unapređuje ovdašnju ponudu turizma koji je jedna od strateških gospodarskih grana Osječke županije.

Nastupi mnogobrojnih KUD-ova

Donačelnik Općine Dragan Vulin kazao je kako ova manifestacija pridonosi njegovanju slavonskih običaja i kao takva se pokazala punim pogotkom, čemu je svjedočilo stotine posjetitelja i izvođača od kojih ni jedan nije otišao gladan i žedan.

Barbara Nikolašević, predsjednica HKUD-a, koji je uz Općinu Erdut, TZ Erdut i MO Erdut organizator manifestacije, kaže kako su na bini prodefilirali, uz domaćine i društvo iz Ladimirevaca, romski KUD iz Darde, srpsko kulturno-umjetničko društvo iz Bijelog Brda, mađarski KUD iz Dalj Planine, makedonski KUD iz Osijeka.

Zahvalnica

“Cilj nam je promocija tolerancije među ljudima jer živimo na prostoru gdje su mješovite narodnosti i želimo našu djecu naučiti da se poštuju međusobno i mislim da je to najbolje kroz kulturu”, smatra Nikolašević.

Održana je i radionica za voćare, ispucavanje koštica trešanja u dalj, skakanje u vreći…

Darko PEJIĆ

You may also like...

Skip to content