Raspjevani božićni čestitari stigli na konjima i u kolima

Božićni čestitari u Bijelom Brdu tradicionalno su 8. siječnja, drugog dana pravoslavnog Božića, u organizaciji Crkvene općine Bijelo Brdo i Konjogojske udruge Drava Bijelo Brdo, krenuli na konjima i u kolima u obilazak sela i dvorišta mještana.

Nakon crkvene službe ispred bjelobrdskog je hrama svetog Nikole čestitare – jahače i mještane, na čelu s predsjednikom konjogojske udruge Branislavom Švabićem – dočekao svećenik Zoran Simić zazvavši Božji blagoslov i uputivši božićne čestitke počastio sudionike manifestacije.

Iako je bilo minus četiri stupnja, a konjska kopita povremeno su proklizavala na poledici, temperaturu su veseli i raspjevani čestitari vrlo brzo podigli uz kuhano vino i rakiju pa se povorka, kojoj su se kasnije tijekom dana priključili i drugi jahači, od dvadesetak konja i kola, uputila kod prvih domaćina Stevana Borića Brace i njegove supruge Ljubinke, a niz se čašćavanja i čestitanja nastavio kod Dušana i Dubravke Prodanović, pa Slobodana i Dragane Narančić…

– Otvorena je kapija poziv da mi, čestitari, svratimo i zapjevamo božićne pjesme. Al’ bude tu i svašta drugoga, kad se jahači ‘malo bolje zagriju’, uz čašicu pića. Ipak, sve je pristojno i s mjerom. Raduje nas što je svake godine sve više domaćina koji nas pozivaju pa se ‘bojim’ da uskoro, ako se ovako nastavi, idućih godina nećemo sve uspjeti obići za dana. Naš klub ima popriličan broj konjogojaca, ali nisu svi danas s nama. Naime, iz susjednih su mjesta, a običaj je da svatko u svom selu na današnji dan jaše i ide u čestitare – kazao je Branislav Švabić. Dodaje kako se na kraju dana, nakon obilaska cijelog sela i čestitanja, tradicionalno okupljaju na zajedničkom druženju i veselju u Domu kulture u središtu naselja.

I Švabića i svećenika Simića raduje što se njeguje božićna tradicija predaka i stoga će nastaviti organizirati ovu manifestaciju. Donačelnik Općine Erdut, Slobodan Narančić, koji je također uzgajivač konja i sudjelovalo je i kao čestitar i kao domaćin, kaže kako se ovaj običaj njeguje u božićno vrijeme, nakon što su završile svinjokolje, kada je došlo mlado vino.

“Konji su jaki i zdravi, vidi se po njima, pa se jahači ponose njima i vole ih pokazati, pohvaliti se. Ali vole i da ih mlade djevojke počaste, pa zato i trpe hladnoću na konju po cijeli dan”, kazao nam je Narančić.

You may also like...

Skip to content