SMOTRA SVATOVSKIH ZAPREGA I JAHAČA

Da traktori nisu “istjerali” sve konje iz staja dokazali su u subotu članovi Konjogojske udruge Drava, koja je u Bijelom Brdu organizirala Smotru svatovskih zaprega i jahača.

Bijelo Brdo odisalo je tradicijom i starinom, a ulicama tog slavonskog sela čuo se topot kopita i kloparanje kotača seoskih kola. Sve je bilo okićeno, od kola, preko konja, do snaša, kao kada se nekada išlo u svatove – u najboljem što se imalo. Okupilo se 13 zaprega i petnaestak jahača, ali i “mnogo svijeta” željnog takvih priredbi, a bjelobrdski konjogojci najavili su da će se ta manifestacija ubuduće održavati svake godine kako bi prerasla u tradiciju. Da će tako biti jamči i činjenica da je sve veći broj onih koji njeguju slavonske običaje i uzgajaju konje na području ne samo Bijelog Brda, nego i cijele općine Erdut.

– Ovo je prva Smotra koju smo organizirali nakon što smo prošle godine osnovali udrugu. Mlada smo udruga i takva u Bijelom Brdu nikada prije nije postojala. Došli su nam dragi gosti iz Slavonije i Baranje, Srijema… na manifestaciju čiji je cilj druženje, prezentacija običaja naših slavonskih, bjelobrdskih i očuvanje tradicije kraja u kojem živimo. Svi smo ljubitelji konja i svi ih držimo. U Bijelom Brdu oduvijek postoji tradicija držanja konja. Drago mi je što se konji ponovno vraćaju u staje. Ima nas 25 članova, a konja je tridesetak. Naša udruga ima mnogo aktivnosti, prije svega čuvanje tradicije u suradnji s našim KUD-om, jer nam je isti smisao postojanja. Sudjelovali smo na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu, planiramo educirati mlade, pokrenuti školu jahanja, a tražimo i zemljište od države u zakup u Bijelom Brdu kako bismo imali svoj prostor pa onda i druge aktivnosti dolaze u obzir, ističe Branislav Šabić, predsjednik Konjogojske udruge Drava.

Inače, prvo je mjesto na Smotri osvojila zaprega Davida Sušca iz Dalja, drugo mjesto osvojio je Tomislav Džabić iz Širkog Polja, a pehar za treće mjesto otišao je u ruke Darka Čelika Čaruge iz Ernestinova. Stručni tim, sastavljen od članova s desetljećima iskustva u konjogojstvu, ocjenjivao je i jahače, pa je tako prvo mjesto pripalo Aleksandri Dorić iz Jagodnjaka, drugo Vladimiru Božiću iz Vukovara, a treće Aleksandri Bojanić iz Bijelog Brda. Posebna su priznanja dobili i najstariji sudionik Franjo Zovin iz Širokog Polja, te najmlađa sudionica Mila Brkić iz Tenje. Dodatni tradicijski štimung napravili su nastupajući članovi SKUD Jovan Jovanović Zmaj Bijelo Brdo i Pododbor SKD-a Prosvjeta Bijelo Brdo.

NAGRADILI SVE SUDIONIKE I NAHRANILI SVE POSJETITELJE

Donačelnici Slobodan Narančić, koji je također član Drave, i Dario Vulić, ocijenili su kako je ova smotra zapravo manifestacija koja prikazuje narodne običaje i da je kao takva pridonijela da sada i Bijelo Brdo ima dostojnu priredbu koja će povećati sveukupnu turističku ponudu u općini Erdut. Sponzori su bili Općina Erdut i Osječko-baranjska županija, a Smotri su nazočili i dožupani Jovan Jelić i Dragan Vulin, koji i sam ponekad sudjeluje na konjskim utrkama dvoprega. Obojica su izrazila zadovoljstvo što je Bijelo Brdo dobilo ovakvu svetkovinu. Organizatori su se pokazali kao pravi domaćini pa su, osim nagrada i zahvalnica, sudionike i posjetitelje počastili besplatnim pićem i zakuskom, a kasnije i večerom uz glazbu u društvenom domu.

You may also like...

Skip to content