OTVORENA POUČNA STAZA ZNAČAJNOG KRAJOBRAZA U ERDUTU

Posjet ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića

Posjet ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića

Poučnu stazu značajnog krajobraza Erdut službeno je jučer otvorio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, u nazočnosti župana osječko-baranjskog Vladimira Šišljagić i njegovog zamjenika Dragana Vulina, načelnika Općine Erdut Jugoslava Vesića, donačelnika Darija Vulića, Ivane Buzuk Radoš, v.d. ravnateljice Javne ustanove Agencije za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije i njezinog pomoćnika Karla Šatvara te ostalih uzvanika.

Vesić je kazao kako je taj projekt, vrijedan gotovo milijun kuna i financiran iz proračuna Ministarstva zaštite okoliša i prirode preko Projekta integracije u EU Natura, samo jedan u nizu sličnih projekata koje planiraju raditi radi razvoja ponude kontinentalnog turizma na području svih naselja općine Erdut. Vesić je najavio nove projekte u suradnji s partnerima – Hrvatskim šumama, Županijom, Ministarstvom… Staza uz Dunav je, pojasnila je Buzuk Radoš, duga dva kilometra s informativnim pločama o prirodi, odmorištima i vidikovcem neposredno uz povijesni spomenik Erdutsku kulu. Radove je obavila tvrtka Binder. Šišljagić je ocijenio kako je presudnu ulogu u realizaciji tog projekta imao kvalitetan projekt i program te najavio kako nova staza neće biti jedini projekt smatrajući da nema razloga da se ne nastave slični projekti. Županija i Reginalna razvojna agencija u tome će dati svoj doprinos, a nastavit će i lobirati za kvalitetne projekte.

Čestitajući svima koji su kvalitetno odradili projekt, ministar Zmajlović istaknuo je kako su ovim projektom u Erdutu pokazali koliko smo ponosni na našu prirodu.

Poučna staza OE

Poučna staza OE

Osim toga, potrebno je održati i osigurati bioraznolikost i bogatstvo naše države u prirodnim resursima koje stavljamo u funkciju razvoja i u službu čovjeka i lokalne zajednice na upravo ovakav, održiv način. Ovo je primjer koji govori koliko je lokalnoj zajednici to važno i koliko se kroz ovakve projekte podižu posjetiteljski kapaciteti. Intervencija u ovom krajobrazu nije jedini slučaj, u proteklih godinu i pol uložili smo 35 milijuna kuna u ovakve i slične projekte koji su usmjereni na to da ukažu na važnost ekološke mreže Natura i da pokažu kako ta mreža nije prepreka razvoju, nego predstavlja potencijal razvoja. Ulaganje u zaštićena područja u područja ekološke mreže su od izuzetnog značaja i moje ministarstvo planira upravo u podizanje kvalitete posjetiteljskih sadržaja i infrastrukturu uložiti više od 20 milijuna kuna. Tu ponajprije mislim i na Kopački rit, ali i na nastavak ove dunavske šetnice od Aljmaša do Erduta – poručio je ministar.

You may also like...

Skip to content