ERDUT U PROJEKTU VISITUS Uručeni ultrasonični štapovi slijepima

Općina Erdut jedinstvena je po inovativnim digitalnim rješenjima kojima slijepim i slabovidnim osobama omogućuje doživljaj turističke destinacije. Proveli su projekt VISITUS u kojem su nekoliko destinacija opremili digitalnim audiopločama i karatama te Brailleovim pismom kako bi ta kategorija turista mogla samostalno doznati informacije o Osječko-baranjskoj županiji, općini Erdut i naseljima Aljmaš (u kojem je napravljen informativni turistički centar TICA), Bijelom Brdu, Dalju i Erdutu.

Nakon velikih priprema za realizaciju tog projekta s udrugama slijepih i slabovidnih osoba provedene su i probne turističke rute na kojima su slijepi i slabovidni s pratiteljima obišli lokacije na području istočne Hrvatske i Osječko-baranjske županije, ali i Srbije, jer je projekt međunarodnog karaktera, odnosno financiran iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020.

Vodeći je partner na međunarodnom projektu Grad Sombor, a partneri su Općina Erdut i Institut ekonomskih znanosti iz Beograda. U sklopu tog projekta VISITUS-ova zaposlenica Općine Erdut Sonja Klajić posjetila je slijepe i slabovidne osobe s područja općine Erdut i pritom im uručila mobilne telefone i tablete prilagođene slijepim i slabovidnim osobama kako bi se koristili aplikacijom razvijenom za lakši doživljaj turizama. Također, Klajić im je uručila ultrasonične štapove nabavljene u okviru projekta obogaćivanja turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe. Sve je to osmišljeno kako bi se slijepima i slabovidnima olakšalo snalaženje, odnosno da se ne moraju oslanjati na pratitelje i prilikom informiranja o ponudi ovog područja.

Projektna menadžerica Jelena Eklemović iz Poduzetničkog centra Općine Erdut kaže kako je u VISITUS-u ukupno mapirano dvadeset i osam turističkih točaka u Osječko-baranjskoj županiji, a one se spajaju s turističkom rutom u Zapadnobačkom okrugu u Vojvodini. 

You may also like...

Skip to content