ZNANSTVENI SKUP U KULTURNO-ZNANSTVENOM CENTRU U DALJU

Jubilarni “10. Milankovićevi ciklusi” održat će se 27. svibnja
Kulturno-znanstveni centar Milutin Milanković u Dalju organizira jubilarnu znanstvenu  manifestaciju “10. Milankovićevi ciklusi” u subotu 27. svibnja. Ravnatelj daljskog KZC-a Đorđe Nešić kaže kako je ovo prigoda da se u rodnoj kući Milutina Milankovića obilježi 138. godišnjica rođenja tog svjetski poznatog znanstvenika.
 – Okupljanje gostiju i koktel dobrodošlice počinje u 11,30 sati, a prema programu znanstvenog skupa u 12 sati je predviđeno otvorenje izložbe plakata KZC-a u proteklih deset godina, te predstavljanje projekta “Zapis kretanja Sunca” Fotokluba Osijek i Astronomskog društva u Osijeku. Prof. dr. Aleksandar Petrović i Radomir Putnik održat će predstavljanje “Milankovićevih mehanizama” . kaže Đorđe Nešić koji će retrospektirati “Milankovićeve cikluse” od 2008. do 2017. godine.
Posjetiteljima će Dalibor Mesarić iz Astronomskog društva u Osijeku  predstaviti teleskop koji je, u sklopu svakogodišnjeg zanavljanja opreme KZC-a M. Milanković i Svemirske sobe, nabavljen za promatranje i snimanje neba i jedini je takav na ovom prostoru pa će zasigurno biti odlično pogledati što se događa i svemirskom beskraju snimljenom iz Dalja. Rvnatelj Nešić  će predstaviti i zbornik radova “Književni opus znanstvenika Milutina Milankovića”, a organizatori su osmislili i odličan glazbeni program koji inače prati ovako važne manifestacije. Tako će se moći poslušati Koncert za violinu i klavir, Komorni hor Vukovarskog srpskog pjevačkog društva Javor,  prvake  opere  Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, a za sudionike je predviđeno druženje i zakuska.

You may also like...

Skip to content