Skup daljskom znanstveniku u čast u Kulturnom i znanstvenom centru “Milankovićevi ciklusi 2016.” okupili brojne znanstvenike u Dalju

Milutina Milankovića, rođenog Daljca, uz Nikolu Teslu smatraju najzačajnijim znanstvenikom s ovih prostora. Ovog doktora građevinskih znanosti, vrsnog matematičara, fizičara i astronoma smatraju ocem moderne klimatologije, a u njegovu se čast u svijetu održavaju međunarodni znanstveni simpoziji, a globalna promjena klime na Zemlji čini njegovo djelo trajno aktualnim.

Općina Erdut prepoznaje značaj Milankovića jer je on jedan od, u svijetu vrlo prepoznatljivih brendova ne samo Dalja već i cijele općine Erdut i šire, pa se u njegovoj rodnoj kući koja je pretvorena u Kulturni i znanstveni centar održavaju znanstveni skupovi kakav je bio i ovaj protekog vikenda održan u Dalju.

Đorđe Nešić, ravnatelj daljskog Kulturnog i znanstvenog centra, s Općinom Erdut i ove je godine organizirao okupljanje brojnih akademskih građana na tradicionalnoj manifestaciji Znanstevni skup – Milankovićevi ciklusi.

Ravnatelj Đorđe Nešić kaže da se “Milankovićevi ciklusi 2016.” održavaju deveti puta zaredom i ovim znanstvenim okupljanjanjem njegovi sumještani i gosti znanstvenih ustanova iz Hrvatske i Srbije obilježavaju 137. godišnjicu Milutina Milankovića rođenog u Dalju.

Na Milankovićevim ciklusima predstavljanjen je poboljšan geomehanički modela Milankovićevih ciklusa uz prezentaciju dovršetka stalne postavke izložbe. Teme su predavanja bile “Sudari asteroida sa Zemljom” Fruškogorska Nojeva barka – utočište glacijalnog biodiverziteta, a predstavljene su i makete modela Planetarij Milutina Milankovića. Na skupu su bili nazočni osječko-baranjski župan dr. Vladimir Šišljagić, načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić i zamjenik načelnika Općine Erdut Dario Vulić koji su istaknuli važnost ovakvih znanstvenih skupova. Bila je to prigoda da se u ugodnom okružju nastavi i druženje sudionika znanstvenog skupa pokraj same obale Dunava.

You may also like...

Skip to content