Erdutska poučna staza bit će gotova do svibnja

erdutska_kula

Erdutska kula

Tim za provedbu projekta uređenja Poučne staze značajnog krajobraza Erdut obišao je teren i pregledao do sada odrađene radove. Ivana Buzuk Radoš, v.d. ravnateljice JU Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, pojašnjava da se posao financira u sklopu projekta integracije u EU Natura 2000, a vrijednost projekta iznosi 110.000 eura, od čega se 103.000 eura financira iz zajma Svjetske banke, a 7.000 eura iz proračuna Općine Erdut.

– Nositelj projekta je Agencija, dok je Općina Erdut partner na projektu. Izvođač radova, tvrtka Binder iz Osijeka, dolaskom ljepšeg vremena očistila je buduće staze kako bi se što prije moglo krenuti s postavljanjem rukohvata i drvenog stubišta. Projektom je planirana gradnja vidikovca i razgledišta, ali i postavljanje komunalne opreme koja će upotpuniti sadržaje na stazi dugoj dva kilometra poput klupa i informativnih ploča – kaže Buzuk Radoš.

Ona dodaje da radovi napreduju planiranom dinamikom i nada se da će s poboljšanjem vremena izvođač početi graditi vidikovac i razgledište.

– Očekujemo da će radovi biti završeni u roku, odnosno do svibnja, na zadovoljstvo mještana općine Erdut, ali i svih ostalih zaljubljenika u prirodu koji će zasigurno u većem broju dolaziti na tu novu i atraktivnu erdutsku turističku destinaciju – smatra Buzuk Radoš.

Inače, autori projekta su općinski načelnik Jugoslav Vesić, krajobrazni arhitekt Rade Manojlović i direktorica Poduzetničkog razvojnog centra Erdut Bojana Orsić. Oni navode kako je cilj projekta stvoriti uređen, prepoznatljiv opseg turističke i ekološke infrastrukture determiniran sakralnom, kulturnom i prirodnom baštinom područja. Šetnica prati tok Dunava, spaja dvije parkovne površine (jedna na početku šetnice koja je spomenik parkovne arhitekture zaštićen 1973. godine na površini od 1,22 ha i druge koja je zasađena 2011. godine), a ujedno i naglašava ekološke vrijednosti i brigu o okolišu valorizirajući turistički potencijal područja kako bi se potaknuo razvoj seoskog turizma i zapošljavanja radi sprječavanja depopulacijskih procesa.

Darko PEJIĆ

ŠETNICA JE MAGNET ZA POSJETITELJE I PODUZETNIKE

Šetnica će generirati nova događanja, povezivanje poduzetnika, ali i stvoriti pretpostavke za razvoj turističke ponude temeljen na zaštićenom okolišu i prirodnoj baštini područja. Omogućit će upoznavanje lokalne kulture, ljudi i običaja, a kulturni, sakralni, povijesni i prirodni sadržaji magnet su za posjetitelje, ali utječu i na poduzetnike, obrtnike, seoska gospodarstva koja ostvaruju prihod od turizma, vinarije…

You may also like...

Skip to content