OPĆINA ERDUT I PORC potiču zapošljavanje u gospodarskoj zoni u Bijelom Brdu

Predstavljanje zone

DALJ/BIJELO BRDO – Početak projekta Općine Erdut i Poduzetničko razvojnog centra uređenja komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni Bijelo Brdo, vrijedan više od 600.000 eura, jučer su službeno predstavili općinski načelnik Jugoslav Vesić, donačelnik Dragan Vulin, direktorica PORC-a Bojana Orsić, Siniša Bulajić, tehnički koordinator projekta i Ružica Šimon, projektna administratorica.

Riječ je o zoni u kojoj je dvije trećine zakupio i već počeo graditi svoje prostore prvi investitor Granolio d.d. Zagreb, tvrtka za trgovinu žitaricama, uljaricama, komponentama stočne hrane, živom stokom i mesom.

U ovakvoj gospodarskoj si tuaciji odlučili smo uzeti stvar u svoje ruke i pokrenuti proizvodnju, odnosno otvarati gospodarske zone. Aplicirali smo prema EU projekt zone u Bijelom Brdu koji je prošao, mi sudjelujemo s 154.000 eura. To za nas znači nova radna mjesta, tvrka Granolio se odlično uklopila u ovo područje jer smo mi poljoprovredni kraj i na to stavljamo naglasak i sve više na proizvodnju zdrave hrane. Poljoprivrednici će biti odlični kooperanti. Kontaktiraju nas i tvrtke koje se bave prodajom traktora i strojeva za poljoprivredu. Očekujemo male i srednje poduzetnike kojima nudimo određene povlastice koje su vezane uz uvjete zapošljavanja ovdašnjih stanovnika. Tu mislim na obrtnike, pogone s desetak ili više uposlenih, kaže načelnik Vesić poručivši kako imaju brojne projekte koje su aplicirali prema EU i hrvatskim ministarstvima.

Bjelobrska gospodarska zona neće biti jedina. Predviđena je zona između Erduta i Dalja, a treća zona je u Dalju koju rade s partnerima iz Slovenije s bio plinskim postrojenjem, plastenicima i staklenicima. To je prostor koji je saniran jer je bio divlji deponij, a tu bi trebalo biti i gospodarsko dvorište zadruge iz Dalja Agro Dunav.

Granolio planira do kraja lipnja sagraditi radnu pistu za otkup žitarica i uljarica s vagom te uredskim i skladišnim prostorijama vrijednima 2,5 milijuna kuna. Planiraju tri godine preko kooperacije Bijelo Brdo plasirati repromaterijal za do 4.000 ha i otkupiti ratarske proizvode s tih povr šina.

POLJOPRIVREDNI POTENCIJALI

“Seoski je turizam nešto čemu se općina također orijentirala kao i poticanju voćarstva, vinogradarstva, vinarstva, kojem je ovo podneblje Bogom dano, zadruge se osnivaju, prekogranična suradnja s partnerima je dobra”, kaže Vesić.

Predstavljanje zone gospodarstvenicima, novinarima, čelnicima općina, Razvojnoj agenciji, partnerima…

Darko PEJIĆ

You may also like...

Leave a Reply

Skip to content