U središtu Dalja otvoren vinski muzej “Teutoburgium”

Vinski Muzej

Vinski Muzej

Dalj širi turističku ponudu, a najnoviji projekt koji je Općina Erdut, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, upravo realizirala su vinski muzej u središtu Dalja i uređenih tri kilometra vinskih cesta na području erdutskog vinogorja.

Novi daljski turistički sadržaj nosi ime Teutoburgium, što je rimski naziv Dalja. Još od tada je ovo područje poznato po vinovoj lozi i vinu.

Načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić smatra da su novim sadržajem upotpunili prirodno uređeno općinsko središte jer se stari podrum, kojeg su uspjeli sačuvati od propadanja i dali mu novu namjenu, savršeno uklapa u daljski ambijent.

Vinski podrum odiše autohtonim izgledom, a načelnik Vesić navodi kako će u njemu posjetitelji moći uživati u starinkom štihu koji priča višestoljetnu povijest vinarstva na tom području.

“Mi smo vrlo zadovoljni sa ovim projektom, uključili smo se u njega vrlo rado. Imali smo pripremljenu svu dokumentaciju, bilo nam je jako bitno da sačuvamo ovaj prostor, ovaj tradicionalni stari podrum i od njega je napravljen ovaj mini muzej”, kaže načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić.

U muzeju je zaposlena jedna osoba i bit će odlična polazišna točka za sve posjetitelje, koje zanima vino i turistička ponuda ovoga kraja.

Vinske ceste i vinski muzej realizirani su u sklopu projekta Wine tour, a župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić istaknuo je vrijednost te investicije koja će, kako kaže, sasvim sigurno podići razinu turističke ponude. Dožupan Dragan Vulin, kao i Šišljagić, očekuje još veći priljev gostiju i turističkih posjetitelja u ovaj vinorodni kraj u kojem su ljudi stopljeni s poljoprovedom i odlično znaju raditi svoj posao. Vrijednost radova na uređenju vinske ceste iznosi 900 tisuća kuna, a uređenja vinskog podruma i muzeja sedamsto tisuća kuna.

Vinoteka Dalj donosi ponudu svih vinara s područja erdutskog vinogorja, od najmanjih do velikih, a svima je otvorena za predstavljanje svoje ponude i za edukacije.

Na otvaranju muzeja u Dalju bili su i gosti iz Vojvodine. Projekt je to, kojega će, kažu, u svakom slučaju pokušati prepisati i primjeniti na svome području. Slavonska vina smatraju izuzetno kvalitetnim, a za bolju tržišnu konkurentnost, presudnim drže udruživanje i zajednički nastup vinara na regionalnoj razini.

You may also like...

Skip to content