OSJEČKA ŽUPANIJA s 2,6 milijuna kuna sama financira dunavsku luku

Kruzeri će od lipnja pristajati i u Aljmašu

Župan Vladimir Šišljagić ističe važnost pristaništa za razvoj turizma

ALJMAŠ – Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić obišao je gradilište riječnog putničkog pristaništa na Dunavu za turističke kruzere u Aljmašu, gdje su radovi upravo počeli, a za koje je Županija u stopostotnom iznosu izdvojila 2,6 milijuna kuna kako bi se pristanište u potpunosti završilo.

– Pristanište je plan Županije koji smo ostvarili zadovoljivši sve uvjete, od projektne dokumentacije preko građevinske dozvole do javnog natječaja. Kruzeri će moći pristajati u Aljmašu, očekujem da izvođač radova završi posao u planiranom roku. Potvrdili su mi da bi to moglo biti krajem lipnja. Dakle, pripremamo se za prostajanje inozemnih kruzera za koji mjesec. To je sadržaj koji kvalitetu turističke usluge diže na još višu razinu u riječnom i prometnom smislu. Luka Batina, koja je financirana s državne razine, nažalost, još nije završena. Trebala je biti gotova već jesenas i nadam se da će se osigurati dostatna financijska sredstva da i Batina dobije na uporabu svoje pristanište u sljedećih nekoliko mjeseci. Prema nekim obećanjima, to bi trebalo biti do kraja lipnja pa bismo tako imali dvije luke na dva mjesta na Dunavu – kazao je župan Šišljagić.

Buduće pristanište

– Iako su rokovi za završetak dulji, putničko pristanište bit će gotovo u lipnju ove godine. Time će se već ove godine omogućiti da se aktivira turistički potencijal na području županije. Ovo nije prvi projekt u tom smislu jer se radi i u Batini, a odrađena su i dva pristaništa u Vukovaru i Iloku. Ovdje u Aljmašu podižemo kotu dunavske obale na kotu visoke vode i pripremamo jedan ponton na koji će putnički brodovi pristajati u skladu sa sigurnosnim propisima kako bi putnici mogli izlaziti na obalu, ukrcavati se u autobuse i odlaziti na destinacije u županiji – kaže tehnički direktor Vodogradnje Osijek Hrvoje Movrin.

PRIHVAT BRODICA IZ KOPAČKOG RITA

Načelnik općine Erdut, Jugoslav Vesić, kaže kako je Općina okrenula strateški pravac razvoja i prema seoskom turizmu: “S lukom očekujemo opće poboljšanje, a Aljmaš, kao perjanica u seoskom turizmu, njome mnogo dobiva. Moći ćemo još bolje surađivati s Kopačkim ritom, odnosno primati i manje brodice. I Županija i Općina prepoznale su ovu investiciju kao projekt od izuzetne važnosti. Turistima ćemo osmisliti dodatnu ponudu, koja je već sada solidna. No svakako će biti bogatija provođenjem pojedinačnih projekata, kako općinskih tako i županijskih i onih Mjesnog odbora Aljmaš”. Općinski donačelnik Dragan Vulin te Ivica Stanković, predsjednik MO Aljmaš, složili su se s tim da je luka od velikog značenja za aljmaški turizam.

Fotogalerija

[nggallery id=34]

You may also like...

Skip to content